top of page
 • Kan ik mijn prothese laten opvullen?
  U kunt uw prothese laten opvullen. Dit heet rebasen. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij ons.
 • Wat zijn drukknoppen?
  Een kunstgebit met drukknopjes heeft een patrix (bolletje) en een matrix (holletje). De patrix zit vast aan het opzetstukje wat op het implantaat wordt vastgezet. De matrix zit vast in het kunstgebit.
 • Hoe gaan wij om met Corona?
  ​ In tijden van corona gaan wij extra zorgvuldig te werk. Net als tandartsen en mondhygiënisten volgen wij ook de nieuwe Leidraad Mondzorg Corona. Deze Leidraad is een aanscherping van de reguliere richtlijnen voor infectiepreventie in de mondzorg waarin zorgvuldige hygiënemaatregelen staan beschreven. De opzet en inhoud van de Leidraad met aanvullende maatregelen is afgestemd met het RIVM, de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd en het ministerie van VWS.
 • Wat is een overkappingsprothese?
  Een overkappingsprothese of klikgebit is een prothese die over de wortels van uw tanden of kiezen wordt geplaatst. In tegenstelling tot een gewoon kunstgebit hoeven voor een overkappingsprothese dus niet al uw tanden en kiezen getrokken te worden.
 • Moet je implantaten ook jaarlijks laten controleren?
  Ja. Uw implantaten moeten minimaal één keer per jaar gecontroleerd worden.
 • Wat is een staafconstructie?
  Een methode waarbij implantaten met elkaar worden verbonden.
 • Wat is een implantaat?
  Een tandheelkundig implantaat is een kleine metalen schroef. Deze schroef bestaat uit lichaamsvriendelijk titanium en neemt de functie van de tandwortel over. Het implantaat wordt in het bot geplaatst. Het kaakbot groeit vast in het oppervlak van het implantaat waardoor het implantaat stevig verankerd wordt. Op een implantaat kan vervolgens een kroon, brug of prothese worden geplaatst.
 • Wat is een tissue conditioner?
  Een zachte laag aan de binnenzijde van een kunstgebit.
 • Hebben medicijnen invloed op mijn kunstgebit?
  Medicijnen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een droge mond. Een kunstgebit in een droge mond kan soms voor problemen zorgen. Het gebit heeft dan minder houvast of het tandvlees doet pijn of is kapot. Om uw droge mond te verminderen, kunt u bijvoorbeeld proberen op een zuurtje te zuigen. Als de klachten blijven of als u pijn heeft, kunt het beste contact opnemen met uw tandarts.
 • Hoelang gaat een kunstgebit mee?
  Een kunstgebit gaat gemiddeld tussen de vijf en acht jaar mee. Het is wel belangrijk dat in die tijd het kunstgebit prettig blijft functioneren en de pasvorm goed blijft. Bezoek daarom om de één of twee jaar uw behandelaar voor een periodieke controle.
 • Hoe kan ik mijn kunstgebit het beste schoonhouden?
  Om uw kunstgebit schoon te houden, kunt u een verzorgingsmiddel gebruiken. Maak uw prothese minstens eenmaal per dag goed schoon met een speciale protheseborstel en een verzorgingsmiddel. Schurende schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld tandpasta maar ook bruistabletten kunnen bij verkeerd gebruik het gebit juist beschadigen. Lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing door.
 • Trekken jullie zelf ook tanden?
  Alleen een tandarts of kaakchirurg mag tanden trekken. Dat is zo in de wet vastgelegd.
 • Welke type kunstgebitten bestaan er?
  Een kunstgebit is een uitneembare prothese die uw eigen tanden en kiezen vervangt Er zijn meerdere soorten kunstgebitten.
 • Hoe lang gaat een noodprothese mee?
  Een noodprothese is een tijdelijke oplossing en gaat meestal tot ongeveer een jaar mee. Na die periode kan de kaak zo van vorm veranderd zijn dat het kunstgebit opnieuw wordt aangemeten.
 • Hoe lang krijg ik nazorg?
  Na een behandeling voor een nieuwe prothese heeft u recht op ten minste vier maanden gratis nazorg. Vraag uw behandelaar ook gerust naar zijn algemene voorwaarden
 • Heb ik garantie op mijn kunstgebit?
  U heeft standaard één jaar garantie op de duurzaamheid van uw prothese.
 • Wat is een volledige gebitsprothese?
  Dit kunstgebit vervangt alle tanden en kiezen. Dit kan voor zowel boven als onder of voor beide kaken zijn.
 • Wat is een Implantaat prothese?
  Wanneer een gewoon kunstgebit te weinig houvast geeft, kan een kunstgebit op implantaten een goede oplossing zijn.
 • Waar staat BIG voor?
  BIG staat voor ‘Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg’. De Wet beschermt patiënten tegen onzorgvuldig en ondeskundig handelen door zorgverleners.
 • Wat is een frame?
  Een frame is een kunstgebit voor mensen die een deel van hun tanden missen. Een frame heeft een metalen basis. De eigen tanden en kiezen houden het frame op zijn plaats.
 • Wat is een plaatje?
  Een plaatje is een kunstgebit voor mensen die een deel van hun tanden missen. Een plaatje is van kunsthars gemaakt. Het wordt ook een partiële prothese genoemd.
 • Wat is een noodprothese?
  Een noodprothese is een kunstgebit dat wordt aangemeten terwijl u nog tanden en kiezen heeft. Het wordt geplaatst na het trekken van uw tandenHet noodgebit wordt ook wel immediaatprothese genoemd.
 • Ik ben allergisch voor metaal. Kan ik dan wel een frame laten plaatsen?
  Bespreek dit met uw behandelaar. Bij een allergie voor metaal wordt gezocht naar een passende oplossing.
 • Ik heb slechte tanden. Heb ik een kunstgebit nodig?
  U kunt het beste contact opnemen met uw tandarts. Zij kunnen u helpen en zonodig doorverwijzen naar de juiste persoon.
 • Wat is een klikgebit op implantaten?
  Een klikgebit is eigenlijk een kunstgebit op implantaten, waar veel variaties en mogelijkheden in/voor zijn. De meest voorkomende variant is het klikgebit voor de onderkaak. De onderkaak kan vaak erg geslonken zijn. Dat biedt minder houvast voor de onderprothese. Dit kan vaak verbeteren door de prothese op de implantaten 'te klikken'.
 • Is het mogelijk een behandeling aan huis te krijgen?
  Bent u aan huis gebonden? Onze behandelaar komt graag langs en helpt u verder.
 • Ik heb mijn tanden laten trekken. Wanneer krijg ik nu mijn kunstgebit?
  Tegenwoordig is het heel normaal om - na het trekken van de tanden en kiezen - meteen een (tijdelijk) kunstgebit te laten plaatsen.
 • Wat is het verschil tussen een plaatje en een frame?
  Mensen die gedeeltelijk nog hun eigen tanden hebben, kunnen zowel een frame als een plaatje krijgen. Het grootste verschil tussen een plaatje en een frame is het materiaal waarvan het gemaakt is. Een plaatje is volledig van kunsthars, een frame van metaal. Een frame is daardoor duurder maar ook steviger en gaat over het algemeen ook langer mee.
 • Mag ik mijn tanden zelf kiezen?
  Samen met uw behandelaar maakt u een keuze over de kleur/stand van uw tanden. Wilt u bijvoorbeeld graag een spleetje tussen uw voortanden of mogen de tanden juist een beetje scheef staan? Of misschien wilt u juist graag een gouden tand of een donkere verkleuring. Er zijn veel mogelijkheden die u met uw behandelaar kunt bespreken.
 • Kan ik als roker een implantaat krijgen?
  U kunt dit het beste bespreken met uw implantoloog. Als u rookt, heeft u een grotere kans dat de genezing en het vastgroeien van de implantaten minder goed gaat. Bovendien heeft u een verhoogd risico op ontstekingen en andere afwijkingen in uw mond.
 • Klikt mijn gebit ook echt?
  Dat is afhankelijk van het gebruikte systeem. Bij een staafconstructie hoort u nauwelijks tot geen klik. De prothese schuift eroverheen waardoor hij vast zit. Bij drukknoppen kunt u wel meer een klik horen.
 • Ik heb zwarte randen langs mijn tanden. Wat kan ik daaraan doen?
  Zwarte randen kunnen ontstaan door kleine kiertjes tussen de tanden waar vuil in komt. Dit is bijna niet zelf schoon te maken.
 • Wat kost een nieuw kunstgebit?
  Uw behandelaar kan u uitleggen wat uw kunstgebit kost en hoe de vergoeding door de zorgverzekeraar werkt. De regels zijn vrij juridisch en technisch. Hieronder een aantal algemene uitgangspunten; In Nederland kennen wij een verplichte basisverzekering met een wettelijk eigen risico (€ 385,- in 2020). Daarnaast kan men een vrijwillige aanvullende (tandarts)verzekering afsluiten voor zorg die niet in de basisverzekering is opgenomen. Ons nota bestaat uit twee delen: een honorarium deel en een tandtechniek deel. De tarieven stelt de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) jaarlijks vast in opdracht van de minister. Op de onderstaande link vindt u eenvoudig uitleg over de basisverzekering: https://www.uitlegzorgverzekering.nl/nl/
 • Wat kost een noodprothese (immediaat)?
  Een noodprothese wordt voor 75% vergoed door de basisverzekering en valt onder het eigen risico. Het trekken van de tanden en kiezen wordt niet vergoed door de basisverzekering. De precieze prijs is dan ook afhankelijk van het aantal tanden en kiezen dat er getrokken moet worden.
 • Hoe weet ik wat mijn zorgverzekeraar vergoedt?
  Wij kunnen u precies vertellen wat een behandeling kost. Vaak ook wat u zelf moet bijbetalen. Met een prijsopgave kunt u bij uw verzekering navragen wat uw vergoedingen zullen zijn.
 • Ik heb geen tandartsverzekering, wordt mijn behandeling vergoed?"
  Behandelingen aan een kunstgebit vallen grotendeels onder de basisverzekering. U krijgt daarom vaak een groot deel vergoedt, maar u heeft wel een eigen risico. Meestal moet u ook zelf nog een deel betalen; dat noemen wij de eigen bijdrage.
 • Moet ik aanvullend verzekerd zijn om een kunstgebit te laten aanmeten?
  Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Uw zorgverzekeraar kan u informeren of een aanvullende verzekering voor u verstandig is.
 • Heb ik een verwijsbrief nodig van mijn huis-/tandarts?
  Nee, als u geen tanden meer hebt, dan kunt u zonder verwijsbrief van uw arts een afspraak maken bij ons.
 • Mijn prothese is beschadigd. Wat krijg ik precies vergoed?
  Een reparatie van een kunstgebit wordt voor 90% procent vergoed vanuit de basisverzekering. Het valt wel onder het eigen risico. Een reparatie aan een gedeeltelijke prothese wordt niet vergoed door de basisverzekering.
 • Waar vind ik de vergoeding voor mijn behandeling?
  U vind de vergoedingen op de website van uw zorgverzekeraar. Elke zorgverzekeraar kan andere vergoedingen hanteren. De eigen bijdrage die u moet betalen en het eigen risico gelden altijd, bij alle verzekeraars.
 • Waarom krijg ik een factuur van een ander bedrijf?
  Factoringmaatschappijen zoals Famed/Infomedics zijn bedrijven die declaraties afhandelen. Zij sturen u een rekening namens ons toe. Als het mogelijk is, dan controleren zij voor u of uw zorgverzekeraar (een deel van) uw rekening vergoedt. U ziet een vergoeding altijd terug op uw rekening en betaalt alleen het bedrag dat overblijft. Eenvoudig uitgelegd: uw Wij sturen de nota naar de factoringmaatschappij, zij controleren wat de verzekeraar betaalt en de rest nota met het bedrag dat u zelf nog moet betalen, ontvangt u van de factoringmaatschappij. .
 • Wanneer heb ik een nieuw kunstgebit nodig?
  Wanneer uw kunstgebit niet meer voldoende functioneert en dit niet op een andere manier kan worden verholpen, kan het aanmeten van een nieuwe prothese nodig zijn. In de meeste gevallen is dat pas na vijf tot acht jaar. Na vijf jaar ontvangt u van de zorgverzekeraar hiervoor een vergoeding.
 • Welke zorgverzekering kan ik het beste afsluiten?
  Een zorgverzekering is een verzekering op maat die bij uw wensen en behoeftes past. Vergelijk de verschillende aanbieders en zoek de zorgverzekeraar die het beste bij uw wensen, behoeftes en persoonlijke situatie past.
 • Waarom wordt een gedeeltelijke prothese niet vergoed door mijn zorgverzekeraar?
  Een gedeeltelijke prothese, zowel een plaatje als een frame, wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed. Wel is het mogelijk om vanuit uw aanvullende verzekering een vergoeding te krijgen. Informeer bij uw verzekering wat uw vergoeding is.
 • Welke vergoeding ontvang ik voor reparaties aan mijn prothese?
  Reparaties voor een volledige prothese worden voor 90% vergoed vanuit de basisverzekering. Heeft u een gedeeltelijke prothese of frame? Dan vergoedt de basisverzekering dit niet. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat uw vergoeding is.
 • Wat is het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage?
  Eigen risico: Voor de basisverzekering heeft elke volwassen Nederlander een wettelijk verplicht eigen risico van minimaal €385. Dat betekent dat u de eerste €385 die u aan zorgkosten maakt zelf betaalt. Pas daarna betaalt de zorgverzekeraar de overgebleven kosten. Eigen bijdrage: De meeste tandprothetiek wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Een groot gedeelte van de zorg wordt dus door uw zorgverzekeraar vergoedt. Een gedeelte van de kosten betaalt u zelf. Dat noemen wij de eigen bijdrage. Wanneer u een kunstgebit krijgt, geldt deze eigen bijdrage.
 • Wat kost het om mijn gebit op te laten vullen (rebasen)?
  De basisverzekering vergoedt rebasingen voor 90% wanneer het om een volledige prothese gaat. De gemiddelde eigen bijdrage is €20 per kaak. Dit kan per verzekering verschillen. Heeft u een gedeeltelijke prothese of frame? Dan vergoedt de basisverzekering de rebasing niet. Informeer bij uw zorgverzekeraar wat er eventueel wel vergoed wordt.
 • Wat kost mijn prothese?
  Een Rekenvoorbeeld: Een kunstgebit boven en onder, zonder implantaten, kost u ongeveer €300 aan eigen bijdrage. Dat zijn de kosten van 25% die u zelf betaalt, uw eigen bijdrage. Een klikgebit met twee implantaten in de onderkaak (en boven geen), kost u gemiddeld €380 aan eigen bijdrage. De genoemde bedragen staan los van het eigen risico van €385. Als u uw eigen risico nog niet heeft aangesproken in dit kalenderjaar, komen deze kosten voor uw eigen rekening. Let op, elke zorgverzekeraar hanteert andere tarieven. Kleine verschillen kunnen er zijn. Een kunstgebit zit in de basisverzekering en wordt dus altijd voor minimaal 75% vergoed, ongeacht of u aanvullend verzekerd bent of niet.
 • Ik sta ‘onder bewind’ of zit in de schuldsanering. Heb ik recht op een prothese?
  Iedereen heeft recht op een prothese. Een groot deel van een prothese wordt door uw zorgverzekeraar vergoed uit de basisverzekering die iedere Nederlanden heeft. Het kan voorkomen dat u een tekort heeft voor het resterende bedrag. Het is belangrijk te weten hoe groot het tekort is. Daarnaast is het goed om na te vragen welke bedrag er precies wel of niet wordt vergoed. Neem contact op met ons voor een offerte. Vraag ook aan uw bewindvoerder welk bedrag u moet en kunt betalen. Ook kunt u contact opnemen met uw woongemeente waar u mogelijk een aanvraag kunt indienen voor het vergoeden van uw eigen bijdrage.
 • Wanneer kom ik in aanmerking voor een klikgebit?
  Door bijvoorbeeld een sterk geslonken kaak of een extreem droge mond, kan een 'gewone' prothese soms onvoldoende houvast en stabiliteit bieden. Een kunstgebit op implantaten, oftewel een klikgebit, kan dan uitkomst bieden. Hievoor moet u naar een implantoloog.
 • Kan mijn hoofdpijn te maken hebben met mijn prothese?
  Een slecht functionerende prothese kan hoofdpijn veroorzaken. Een prothese met een verkeerde pasvorm kan bijvoorbeeld spanning geven waardoor u hoofdpijn krijgt.
 • Waarom kan ik lastig eten met mijn immediaatprothese?
  Na het trekken van uw tanden en kiezen verandert er veel in de mond. Uw tong en kauwspieren moeten wennen aan de nieuwe situatie en dat kost tijd. Ook kunnen de wonden in het begin nog erg gevoelig zijn.
 • Mijn kunstgebit is kapot, wat kan ik doen?"
  Neem contact met ons op. Vaak kunnen wij uw kunstgebit nog goed repararen.
 • Mijn prothese zit los, wat kan ik doen?"
  Nadat uw tanden en kiezen zijn getrokken, wordt het kaakbot heel langzaam door het lichaam afgebroken. Dit kan ervoor zorgen dat na verloop van tijd de prothese minder goed aansluit of los gaat zitten. U kunt dan een afspraak maken bij ons.
 • Sinds ik een nieuwe prothese heb, slis ik bij het praten. Kan ik hier iets aan doen?"
  Om een s- of een t-klank uit te kunnen spreken, heeft de tong rustpunten tegen het bovengebit nodig. Bij een nieuwe prothese is dat nog wel eens wennen. De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen een paar weken.
 • Volgens mij klink ik anders met mijn nieuwe kunstgebit, kan dat?"
  Na het aanmeten van een nieuwe prothese kan de situatie in uw mond veranderen. Gun uzelf de tijd om een paar weken te wennen aan de nieuwe situatie. Wanneer klachten niet vanzelf verdwijnen, is het belangrijk dat u altijd teruggaat naar degene die het kunstgebit heeft aangemeten. Het aanmeten van een kunstgebit is maatwerk. Soms zijn aanpassingen nodig.
 • Is een kunstgebit beter dan mijn eigen tanden en kiezen?
  Een prothese is een hulpmiddel. Het is niet te vergelijken met uw eigen tanden en kiezen. Een prothese helpt om beter te kunnen kauwen en praten maar kan nooit het gevoel van uw eigen tanden en kiezen evenaren. Meestal ervaren prothesedragers geen grote problemen met hun kunstgebit.
 • Waaraan merk ik dat mijn kunstgebit versleten is?
  U herkent een versleten kunstgebit bijvoorbeeld aan: - Het ontbreken van reliëf in de kiezen - Kortere afgesleten voortanden - Hinder bij het kauwen - Verkleuring van uw prothese - Omlaag hangende mondhoeken - Een spitse kin Twijfelt u, of wilt u verder advies? U kunt dan altijd bij ons terecht.
 • Ik ben bang dat het dragen van een prothese pijn doet. Klopt dat?
  Een goed passende prothese doet geen pijn. Bij een nieuwe prothese kan het voorkomen dat er zogenaamde drukplekjes ontstaan. Deze kunnen wij verhelpen.
 • Doet het plaatsen van een implantaat pijn?
  Het plaatsen van een implantaat is een specialistische behandeling. Een tandarts of kaakchirurg voert dit uit onder plaatselijke verdoving.
bottom of page