top of page

Hoe moet je een kunstgebit reinigen?

Een kunstgebit krijgen, betekent niet dat u nooit meer iets aan mondverzorging hoeft te doen. U moet dagelijks uw kunstgebit schoonmaken, en ook uw mond moet gewoon nog worden gepoetst. Waarom dat moet en hoe u uw mond en kunstgebit het beste reinigt, leest u hieronder.

Waarom moet ik mijn kunstgebit schoonmaken?

Uw prothese wordt de hele dag blootgesteld aan speeksel, voedsel en misschien ook wel kleefpasta of –poeder. In uw mond is het bovendien lekker warm en vochtig, een ideale plek voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Als u uw kunstgebit en mond niet goed schoonhoudt, wordt het er dus niet frisser op. Een paar belangrijke redenen waarom u regelmatig uw kunstgebit reinigen moet:

 • De bacteriën en voedselresten veroorzaken geurtjes die u een slechte adem geven.

 • U kunt door een slechte hygiëne last krijgen van ontstoken tandvlees of zweertjes in de mond.

 • Bacteriën en voedselresten vormen plak op het kunstgebit. Dit laagje zorgt ervoor dat uw prothese kleverig aanvoelt. Het kalk in speeksel kan zich bovendien vastzetten aan de prothese in de vorm van tandsteen.

 • Bij mensen die een gedeeltelijke prothese hebben, tasten de bacteriën en voedselresten het glazuur van de echte tanden en kiezen aan. Hierdoor kunnen er gaatjes (cariës) ontstaan.

 • Bepaalde voedingsmiddelen (zoals thee en rode wijn) hechten zich aan het oppervlak van het kunstgebit. Wordt de prothese niet dagelijks gereinigd, dan kan het kunstgebit verkleurd raken. U krijgt overigens niet alleen een verkleurd kunstgebit door eten. Ook door roken kunnen er op uw prothese vieze bruine of zwarte vlekken ontstaan. Voor meer informatie hierover klik hier.

Een goede mondhygiëne kan deze problemen voorkomen. Dagelijks uw mond en kunstgebit schoonmaken, is dus een pure noodzaak.

Mondverzorging: tips voor een gezonde mond

Een gezonde mond is een schone mond. Een goede mondverzorging is dan ook net zo belangrijk als het schoonmaken van uw kunstgebit. Het beste is om uw mond (zonder het kunstgebit) ’s avonds voor het slapen gaan te poetsen met een gewone zachte tandenborstel. Poets de hele boven- en onderkaak, inclusief het verhemelte. Maak bij het poetsen draaiende, masserende bewegingen. Dit bevordert de doorbloeding en houdt het tandvlees gezond. Boen echter niet te hard om beschadigingen aan het tandvlees te voorkomen. Meer tips voor een gezonde en schone mond:

 • Gebruik een gewone tandpasta bij het poetsen van uw tandvlees, ook als u helemaal geen eigen tanden en kiezen meer heeft. Tandpasta zorgt voor een frisse geur en geeft een extra schoon gevoel.

 • Poets ook de achterkant van de tong; op deze plek hechten de bacteriën zich tussen de papillen. Dit is een van de voornaamste oorzaken van een slechte adem. Heeft u last van hardnekkige aanslag achterop de tong, dan kan het gebruik van een tongschraper helpen.

 • Neem overdag na iedere maaltijd uw prothese uit en spoel uw mond en de gebitsprothese met water om voedselresten te verwijderen.

Kunstgebit reinigen

Een kunstgebit is gemaakt van kwalitatief hoogwaardige kunststoffen. Hoewel uw prothese hard aanvoelt, kan het toch beschadigen. U moet de gebitsprothese dus voorzichtig schoonmaken. Gebruik hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddeltjes of schrobtechnieken. Deze kunnen krasjes op het oppervlak van de prothese achterlaten, en in die krasjes kunnen vuil en bacteriën zich weer gemakkelijker hechten. Er zijn een aantal methoden om uw kunstgebit schoon te maken: de dagelijkse reiniging, de aanvullende reiniging en een extra intensieve reiniging die slechts af en toe hoeft te gebeuren.

Voor de dagelijkse reiniging van het kunstgebit is poetsen een prima methode. Neem de prothese uit de mond, spoel hem af met lauw water en poets zowel de buitenkant als de binnenkant om het vuil goed te verwijderen. Tips voor de dagelijkse poetsbeurt van uw kunstgebit:

 • Maak uw kunstgebit schoon met een speciale protheseborstel. Die is groter dan een gewone tandenborstel en veroorzaakt geen krassen of andere beschadigingen. De borstel heeft twee verschillende koppen waarmee u zelfs de moeilijk bereikbare plekjes moeiteloos reinigt.

 • Gebruik bij het poetsen van het kunstgebit een speciale reiniger, die zacht genoeg is om het kunsthars niet te beschadigen. Geen speciale reiniger in huis? Gebruik dan een klein druppeltje afwasmiddel.

 • Maak uw kunstgebit nooit schoon met een gewone tandpasta; dit bevat kleine, schurende korreltjes die krassen kunnen achterlaten op het kunstgebit. Wilt u toch tandpasta gebruiken, kies dan voor een speciale tandpasta voor protheses.

Spoel het gebit na het poetsen altijd goed af zodat alle restanten van het schoonmaakmiddel verwijderd worden

Naast de dagelijkse poetsbeurt kunt het kunstgebit regelmatig laten weken in een waterbadje met een speciaal reinigingsmiddel. Zo worden ook het hardnekkige vuil en aanslag aangepakt. U kunt uw kunstgebit weken in een glas water of een speciaal prothesebakje Door enkele druppels prothesereiniger. toe te voegen worden de bacteriën gedood en wordt het vuil beter losgeweekt. Borstel het kunstgebit na het weken schoon om het vuil te verwijderen en spoel de prothese daarna goed af.

Hoe vaak het kunstgebit aanvullend reinigen?

Hoe vaak u het kunstgebit kunt schoonmaken in een waterbadje hangt af van het product dat u gebruikt. Er zijn prothesereinigers die u dagelijks kunt gebruiken. Er zijn ook (bruis)tabletten  of druppels die eenmaal per week uw kunstgebit schoonmaken. Deze wekelijkse middelen werken intensiever en kunnen het kunsthars aantasten op de lange duur als u het dagelijks gebruikt. Gebruik ze daarom niet vaker dan eenmaal per week, bijvoorbeeld als u ‘s nachts de prothese uitdoet, en volg altijd de aanwijzingen op de verpakking.

Soms kunnen er hardnekkige vlekken of aanslag op uw kunstgebit achterblijven, ondanks poetsen en weken. Is uw kunstgebit verkleurd door eten, roken en/of tandsteen? Dan kunt u het beste uw kunstgebit schoonmaken met speciale whitening tabletten. voor protheses. U kunt ook een afspraak maken bij Kunstgebit Praktijk. Onze tandtechnicus kan uw kunstgebit schoonmaken in een speciaal trilbad, eventueel met reiniger, waarbij alle aanslag en verkleuringen weer verwijderd worden.

Tips bij het schoonmaken

Er gaan een hoop verhalen rond over het schoonmaken van het kunstgebit. Tips van oma, beproefde huis-tuin-en-keukenmiddeltjes, ze doen helaas meer kwaad dan goed. Het volgende rijtje geeft een goed overzicht van wat u wel en wat u vooral niet moet doen bij het schoonmaken van het kunstgebit.

Niet doen:

 • Gebruik nooit chloor (bleek), azijn, allesreiniger of welke ander huishoudelijk schoonmaakmiddel dan ook om uw kunstgebit schoon te maken. Alleen een drupje afwasmiddel is geschikt om te gebruiken bij het poetsen bij het kunstgebit. Andere schoonmaakmiddelen kunnen de gebitsprothese ernstige schade toebrengen.

 • Krab aanslag nooit van het kunstgebit met een mesje, kroonkurk, tandenstoker, ragertje of ander hard voorwerp. Dit kan zorgen voor krassen en andere beschadigingen.

 

Wel doen:

 • Poets het kunstgebit of de gedeeltelijke prothese bij voorkeur boven een wastafel of teil die gevuld is met water. Mocht het kunstgebit uit uw handen glippen, dan valt hij in het water en zal hij niet zo snel breken of beschadigen.

 • Gebruik alleen borstels en reinigingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor het schoonmaken van het kunstgebit.

 • Is uw kunstgebit toch gebroken of beschadigd? Ga niet zelf rommelen, maar maak een afspraak bij Kunstgebit Praktijk voor een reparatie.

Uw kunstgebit is speciaal voor u op maat gemaakt. Behandel het met zorg en aandacht. Regelmatig uw kunstgebit schoonmaken, is belangrijk. Zo blijft de gebitsprothese mooi en heeft u er langer plezier van. Laat uw mond en kunstgebit bovendien regelmatig controleren.

bottom of page