top of page

Kunstgebit Spoed Reparatie

Avond & Weekend

Hoewel een prothese gemaakt is van zeer sterk kunsthars, kan het kunstgebit beschadigen of breken. Onze doel is om u zo goed mogelijk te helpen. U kunt daarom ook s'avonds en in het weekend bij ons terecht met uw gebroken prothese. Uw kunstgebit wordt op een professionele wijze gerepareerd, wij werken met de beste technieken om uw gebitsprothese weer te herstellen.

 

Een paar voorbeelden van beschadigingen bij een kunstgebit:

 • Het kunstgebit is doormidden gebroken;

 • Er zit een klein (of groter) scheurtje of barstje in de prothese;

 • Er is een tand of kies afgebroken;

 • Een kies of tand is uit de prothese losgeraakt;

 • Er is een klein hoekje van de prothese afgebroken.

Voor alle beschadigingen geldt dat u snel een kunstgebit reparatie nodig heeft. Met een kapot kunstgebit is het namelijk lastig eten, lachen en praten. Maak snel een afspraak voor een reparatie. Ook Avond en weekend service!

 

 

Tandtechniek spoed reparatie kunstgebit

Hoe kan een kunstgebit kapot gaan?

De meest voorkomende oorzaken op een rij:

 • Een kunstgebit kan vallen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het schoonmaken van de prothese. Als het kunstgebit dan op een stenen vloer valt, kan het breken of kunnen er tanden of kiezen uitvallen.

 • Een kunstgebit kan beschadigen doordat het niet goed past. Er kunnen dan tijdens het kauwen of afbijten scheuren of barstjes in de prothese ontstaan, bijvoorbeeld omdat er teveel spanning op de basis komt. Een slecht passend kunstgebit kan overigens nog meer problemen veroorzaken, zoals pijn en een slechte adem.

 • De prothese kan beschadigen als u op iets hards bijt.

kunstgebit kapot tandtechniek

Hoe lang duurt een kunstgebit reparatie?

Meestal duurt een kunstgebit reparatie niet zo lang. Vaak is uw prothese al binnen 45 minuten gerepareerd. Zo hoeft u de prothese niet lang te missen. Uiteraard hangt de tijdsduur ook af van de soort reparatie. Is uw kunstgebit ernstig beschadigd, dan duurt de reparatie wat langer dan wanneer er slechts een klein hoekje is afgebroken. Onze tandtechnici zijn vakbekwaam en hebben jaren ervaring in de tandtechniek.

Uw gebroken of beschadigd gebit wordt snel en vakkundig gerepareerd.

Een kunstgebit reparatie kan gelukkig meestal nog dezelfde dag plaatsvinden. Wij bieden tevens een spoedreparatie-service aan voor avond en weekend (ook op zondag).

Reparatie met afdruk

Soms moet er voorafgaand aan de kunstgebit reparatie eerst een afdruk van uw kaak worden gemaakt. Dat is bijvoorbeeld nodig als het kunstgebit gebroken is en het breukvlak door de basis heengaat (het deel van de prothese dat op de kaak rust). Onze tandprotheticus maakt dan een afdruk met het kapotte kunstgebit in uw mond. Hiermee wordt een gipsen model gemaakt op basis waarvan het kunstgebit wordt gerepareerd. Op deze manier weet u zeker dat het gebit na de reparatie weer goed zal passen.

Reparatie zonder afdruk

Er is geen aparte afdruk nodig als er een tand of kies losgekomen is uit uw kunstgebit, of als er een tand doormidden gebroken is. Bewaar de losse tand of kies altijd en overhandig het aan de tandtechnicus. Als het element nog heel is, kan deze weer vastgezet worden. Dat is wel zo prettig, want bij een nieuwe tand of kies kan er kleurverschil optreden, zeker als uw kunstgebit al wat ouder is.

Kunstgebit spoed reparatie Alblasserdam Dordrecht

Kunstgebit reparatie voorkomen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar met een paar voorzorgsmaatregelen kunt u zoveel mogelijk voorkomen dat het kunstgebit kapot gaat. Een paar tips:

 • Laat uw kunstgebit regelmatig controleren. Daarvoor kunt u gratis een afspraak bij ons maken. De tandtechnicus kan zien of de prothese nog goed past, wat het ontstaan van scheurtjes en barstjes helpt voorkomen. Als de pasvorm niet meer optimaal is, kunnen wij het kunstgebit herstellen, bijvoorbeeld met een rebasing.

 • Houd bij het schoonmaken van het kunstgebit de prothese altijd boven een kom met water. U kunt ook de wastafel laten vollopen met water. Als het kunstgebit dan valt, vangt het water de klap op en kan het kunstgebit niet breken.

 • Bewaar de prothese in een speciaal bewaarbakje. Zo voorkomt u dat het valt, rondslingert of dat iemand er per ongeluk op gaat staan of zitten.

 • Reinig het kunstgebit met speciale reinigingsproducten. Wij verkopen speciale producten hiervoor in onze winkel, deze zijn niet verkrijgbaar voor consumenten. Gewone tandpasta kan krasjes in het oppervlak van de prothese veroorzaken. Behandel uw kunstgebit voorzichtig. Vermijd het afbijten van harde voedingsmiddelen, zoals rauwe wortels.

Een kunstgebit moet goed passen. Helaas komt het weleens voor dat de pasvorm niet (meer) optimaal is. Zo kunnen er drukpunten ontstaan of kan de prothese losser gaan zitten. Dit is vervelend, want een kunstgebit dat niet goed meer past, kan problemen veroorzaken. Het kan ook gebeuren dat het kunstgebit kapot gaat, bijvoorbeeld als u het laat vallen. Kunstgebit Praktijk kan in deze gevallen het kunstgebit herstellen. Zelfs op zaterdag en zondag kunt u voor kunstgebit reparaties terecht bij onze tandtechnicus.

Probeer zelf nooit uw kunstgebit te repareren.

Gaat uw kunstgebit stuk? Raak dan niet in paniek; een kunstgebit kan meestal snel gerepareerd worden. Een paar dingen die u wel en beter niet kunt doen bij een kapot kunstgebit:

Niet doen:

 • Zelf lijmen. Het lijkt verleidelijk om zelf uw kunstgebit reparatie te doen met een druppeltje superlijm, maar dit is niet verstandig. De lijm zal niet lang houden en reageert bovendien met de kunsthars waarvan uw prothese is gemaakt. Daardoor kan het kunstgebit verder beschadigen en is het moeilijker te repareren.

 • Lang blijven rondlopen met een kapot kunstgebit. Dit is niet alleen slecht voor de prothese, maar ook voor uw mond. Uw kaken slinken sneller als de prothese niet goed meer past, en dat gaat ten koste van de pasvorm. Bovendien kunnen scherpe randjes op het breukvlak uw tandvlees beschadigen.

Wel doen:

 • Bewaar afgebroken tanden en/of kiezen. Vaak kunnen deze elementen weer eenvoudig worden teruggeplaatst in de prothese

 • Maak zo snel mogelijk een afspraak voor een kunstgebit spoed reparatie of het nou weekend of avond is.Ook bereikbaar op zaterdag en zondag. Hoe eerder uw gebitsprothese gemaakt wordt, hoe sneller u weer normaal kunt eten, praten en lachen.

Tandtechnicus - Tandtechniek

Om professioneel tandtechnicus te worden moet u de opleiding tandtechniek volgen aan het Instituut Vakopleiding Tandtechniek (IVT) aan de Dutch HealthTec Academy (DHTA) in Utrecht. Hier kunt u bijvoorbeeld leren hoe u gebitsprotheses (kunstgebitten) en kronen maakt. De opleiding duurt 4 jaar. Tegenwoordig is er naast de traditionele beroepsbegeleidende leerweg (BBL) ook een beroepsopleidende leerweg (BOL). Naast de reguliere IVT-opleiding tandtechniek biedt het IVT aan de DHTA ook een uitgebreid assortiment contract-onderwijs aan: zowel korte cursussen als diverse klinische opleidingen. 

Het begin is voor iedereen hetzelfde waarna een keuze gemaakt wordt voor de richting gebitsprothese of kroon- en brugwerk. Tijdens de opleiding wordt gewerkt aan de volgende kerntaken die de tandtechnicus moet beheersen:
- verricht tandtechnische basiswerkzaamheden om de situatie in de mond van de patiënt te reproduceren;
- vervaardigt de volledige anatomisch monolititsche kroon:
- vervaardigt partiële protheses;
- vervaardigt volledige gebitsprothese.


Toelatingseisen*)
Om toegelaten te worden tot de opleiding tandtechniek wordt een Vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg als eis gesteld. Tevens moet u voordat u start met de opleiding tandtechniek werkzaam zijn bij een erkend leerbedrijf in de tandtechnische branche. Ook kan een intake-gesprek om uw niveau nader vast te stellen onderdeel zijn van de toelatingsprocedure.


Kwaliteitsregister Tandtechniek
Met het IVT-diploma tandtechniek niveau 4 kunt u zich als gediplomeerd beroepsbeoefenaar inschrijven in het Kwaliteitsregister Tandtechniek.

 

Doorstroommogelijkheden: klinisch tandtechnicus
Na het behalen van het DHTA-diploma tandtechniek niveau 4 is het mogelijk om verder opgeleid te worden. Afhankelijk van de gekozen specialisatie (specialisatie volledige prothese of specialisatie kroon- en brugwerk) kan u opgeleid worden tot klinisch prothesetechnicus (KPT) of klinisch tandtechnicus kroon- en brugwerk. Deze tweejarige (pre-klinisch jaar en een klinisch jaar) cursus wordt via contractonderwijs aangeboden. Het zesde leerjaar is een samenwerkingsverband tussen het Instituut Vakopleiding Tandtechniek (IVT) aan de Dutch HealthTec Academy en de afdeling tandheelkunde van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

 

Samenwerking tandarts - tandtechnicus 

Waar nodig werkt de tandarts samen met de tandtechnicus. De tandtechnicus kan de tandarts en patiënt desgewenst adviseren over de tandtechnische mogelijkheden om uw mond gezond te houden en er mooi uit te laten zien. In veel gevallen gaat u als patient langs het tandtechnisch laboratorium voor een reparatie van uw kunstgebit. Vaak kunt u terecht bij een tandtechnicus voor een spoed reparatie van uw kunstgebit, dit kan zelfs gedurende het weekend of avonduren. De tandtechnicus zal kijken naar uw kunstgebit en welke materiaal voor u geschikt is. Elk mens is anders. Niet ieder lichaam reageert hetzelfde op bepaalde materialen in de mond. Daarom is het van belang te weten welke materialen in uw mond gebruikt worden.

Onze tandtechnicus wordt vooral bezocht door patiënten uit de Drechtsteden. Veel van onze cliënten die opzoek zijn naar een tandtechnicus komen uit Alblasserdam, Papendrecht, Ridderkerk, Hendrik Ido Ambacht, Oud-Alblas, Kinderdijk, Zwijndrecht, Sliedrecht, Dordrecht.

Kunstgebit reparatie Albasserdam
Kunstgebit reparatie Papendrecht
Kunstgebit reparatie Ridderkerk
Kunstgebit reparatie Kinderijk
Kunstgebit reparatie oud-alblas
Kunstgebit reparatie barendrecht
Kunstgebit reparatie zwijndrecht
·Kunstgebit reparatie dordrecht
Kunstgebit reparatie sliedrecht
Ridderkerk kunstgebit reparatie
Dordrecht Kunstgebit reparatie
Barendrecht kunstgebit reparatie
Papendrecht kunstgebit reparatie

Tandtechnicus Albasserdam
Tandtechnicus Papendrecht
Tandtechnicus Ridderkerk
Tandtechnicus Kinderijk
Tandtechnicus oud-alblas
Tandtechnicus barendrecht
Tandtechnicus zwijndrecht
·Tandtechnicus dordrecht
Tandtechnicus sliedrecht
Ridderkerk tandtechnicus
Dordrecht Tandtechnicus
Barendrecht tandtechnicus
Papendrecht tandtechnicus
Web-database.nll

 • Tandtechniek Albasserdam

 • Tandtechniek Papendrecht

 • Tandtechniek Ridderkerk

 • Tandtechniek Kinderijk

 • Tandtechniek oud-alblas

 • Tandtechniek barendrecht

 • Tandtechniek zwijndrecht

 • ·Tandtechniek dordrecht

 • Tandtechniek sliedrecht

 • Ridderkerk tandtechniek

 • Dordrecht Tandtechniek

 • Barendrecht tandtechniek

 • Papendrecht tandtechniek

Kunstgebit reparatie Albasserdam
Kunstgebit reparatie Papendrecht
Kunstgebit reparatie Ridderkerk
Kunstgebit reparatie Kinderijk
Kunstgebit reparatie oud-alblas
Kunstgebit reparatie barendrecht
Kunstgebit reparatie zwijndrecht
·Kunstgebit reparatie dordrecht
Kunstgebit reparatie sliedrecht
Ridderkerk kunstgebit reparatie
Dordrecht Kunstgebit reparatie
Barendrecht kunstgebit reparatie
Papendrecht kunstgebit reparatie

Tandtechniek Tandtechnicus Reparatie Kunstgebit
bottom of page